Blogopmaak

New Latitude Vineyard

marijke2912 • 12 augustus 2024

New Latitude Vineyard


In deze blog gaan we op bezoek bij een “new latitude vineyard”.

Wat is een “new latitude vineyard”?


Misschien heb je het wel eens gehoord of gelezen of heb ik het je zelfs persoonlijk een keer verteld, maar de zones voor wijnbouw liggen tussen de 30-50 graden noorderbreedte en de 30-50 graden zuiderbreedte. Rond de evenaar en richting de polen is wijnbouw klimatologisch gezien “in principe” niet mogelijk. “In principe” zeggen we, want wij waren toch echt op bezoek bij een wijngaard die op de 13e graad noorderbreedte ligt, nabij Hua-Hin, Thailand.

Monsoon Valley Vineyard


Gelegen in Baankhok Chang, een vallei 35 km van de stranden van Hua-Hin. De wijngaarden zijn aangelegd op een voormalig omheinde vallei waar wilde Aziatische olifanten ooit waren gehuisvest.


De totale oppervlakte van het gebied is 110ha “bewoond” door lokale plantsoorten en wildlife. Er is circa 48ha aan wijngaarden en zoals gezegd worden deze omringd door verschillende plant- en diersoorten, wat enorm goed is voor de biodiversiteit in de wijngaard. De aanplant bestaat onder andere uit: colombard, chenin blanc, sangiovese (ja die uit Italië), rondo en shiraz. Later zijn hier ook muscat, dornfelder (dat klink niet alleen Duits, dat is het ook), merlot, cabernet sauvignon en sauvignon blanc aan toegevoegd.


Uit het verhaal van onze gids (lees, iemand uit Thailand die Engels spreekt, is niet altijd goed te volgen in een rammelende toerbus) begrepen wij dat er circa 30 druivensoorten staan aangeplant, maar dat er slechts een stuk of 9 gebruikt worden voor de productie van de wijnen. Afhankelijk van het oogstjaar omvat de totale productie circa 300.000 flessen. Het afgelopen oogstjaar, 2024 waren het er slechts 200.000 vanwege watergebrek.


Toch nog even terug naar die afwijkende breedtegraad, waarom is wijnbouw hier nu wel mogelijk? De nabijheid van de zee zorgt met name in de nacht voor een koele bries. Het tropische klimaat koelt hierdoor in de winter af tot een graad of 17-18, waardoor het maken van kwaliteitswijnen mogelijk is. In theorie zou er in dit klimaat 2x per jaar geoogst kunnen worden, maar er wordt bewust gekozen voor alleen de winteroogst, vanwege de drogere omstandigheden (in de zomer juni-oktober zijn er de moessonregens) en om de stokken “rust” te geven. Bij ons in Europa is deze rust er natuurlijk omdat onder de 10 graden de stok in slaapstand gaat. In de zomerperiode wordt het fruit dat zich vormt weggeknipt, zodat de aandacht alleen naar de vegetatie gaat. Vanwege het genoemde gebrek aan winterrust is er een meer vegetatieve dan reproductieve staat van de plant, er is geen 4-seizoenen cyclus.


Het “droge seizoen start midden- eind oktober en hierna duurt het 120-130 dagen voor de druiven volledig zijn gerijpt. De oogst loopt van midden februari tot midden april, waarbij de druiven voor de “gewone” wijnen worden geoogst in februari en maart en de druiven voor de Late Harvest Chenin Blanc pas begin april. Alle oogst is volledig met de hand en met behulp van circa 60 lokale medewerkers. Gedurende het droge seizoen vindt er wel irrigatie plaats met behulp van het water wat opgevangen is in meertjes gedurende het regenseizoen. Er wordt voor irrigatie enkel regenwater gebruikt.


De moessonregens zijn van pure noodzaak voor de Thaise agricultuur en zijn daarnaast tevens naamgever van de wijngaard. De bodem is zanderig en leemachtig, verrijkt met schelpen en fossielen, die zorgen voor de mineraliteit en frisheid in de wijnen.


Een wijnmakerij vinden we niet bij Monsoon Valley op het terrein. Na de handmatige oogst worden de druiven overgebracht naar de wijnmakerij in de buurt van Bangkok. Met de gebottelde wijnen komen ook de uitgeperste schillen en pitten weer terug en deze worden als natuurlijke meststof gebruikt in de wijngaard.


Onze tour door de wijngaard, welke een klein half uurtje in beslag neemt, zit erop en voordat we doorgaan naar de proeverij, bezoeken we eerst nog de 2 olifanten (37 & 39 jaar oud) die op het Estate leven. Aan de inwendige olifant wordt gedacht en het ontbijt bestaat vandaag uit kinderbanaantjes.

De proeverij


Wij hadden bij onze tour een proeverij gereserveerd en deze bestaat uit 3 glazen wijn, 1 uit de classic range (rosé) en 2 uit de premium range (wit en rood). Je kunt de wijngaardtour ook boeken zonder proeverij en helemaal los gaan met de tapa pairings of gewoon lekker van de kaart bestellen, want daar staat bij elk gerecht ook een wijnadvies.


Colombard - Premium Range - 2023 - 12%

De druiven voor deze wijn zijn volledig afkomstig van de Monsoon Valley Vineyard.

Deze wijn wordt omschreven als: een opwekkende neus met kruisbessen, groene appel, passievrucht met een klein beetje het karakter van sauvignon blanc. Wijn-spijs: goed op zichzelf op een warme dag, bij Thaise gerechten, zoals spicy papaya salade, gegrilde varkenssaté en daarnaast Indiaanse en Westerse gerechten.


Blended Rosé - Classic Range - 2022 - 12%

Deze wijn wordt gemaakt uit een blend van druiven uit de Chao Phraya Delta & Monsoon Valley Vineyard.

Een combinatie van colombard & syrah geeft smaken van rood en tropisch fruit. De wijn is sappig, heeft een medium body en een stevige, ondersteunende zuurgraad. Wijn-spijs: goed in combinatie met Phad-Thai en in het restaurant geserveerd met rivierkreeft en aïoli.


Syrah - Premium Range - 2022 - 13%

De druiven voor deze wijn zijn volledig afkomstig van de Monsoon Valley Vineyard.

Deze wijn wordt omschreven als: aroma’s van donkere pruim, kersen, geroosterde koffie en kruiden. Hij heeft een medium body, is fruitig en heeft rijpe tannines door de langzame rijping op Duits- en Frans eiken. Wijn-spijs: kan goed op zichzelf gedronken worden, maar past ook goed bij gegrild lamsvlees, pasta met rode saus, pittig gegrilde kip, beef curry of eend met rode curry. In het restaurant werd hij geserveerd met gerookte eendenborst.

Wij sluiten de proeverij nog af met 2 desserts inclusief de bijpassende wijnen. De Muscat uit de Flagship Range en de Late Harvest Chenin Blanc.


Muscat - Flagship Range - 2023 - 15%

De druiven voor deze wijn zijn volledig afkomstig van de Monsoon Valley Vineyard.

Deze wijn wordt omschreven als: een zoete, versterkte muscat met aroma’s van lychee en roos die het palet lang schoon achterlaten. Wijn-spijs: wij dronken hem bij een kokos crème brûllée, maar hij wordt ook geadviseerd bij mango & sticky rice, tiramisu en eventueel beef curry.


Late Harvest Chenin Blanc - 2021 - 10%

De druiven voor deze wijn zijn volledig afkomstig van de Monsoon Valley Vineyard.

Op de website wordt deze wijn niet eens beschreven, dus…….exclusief!!!

Het betreft de laatst geplukte druiven in het oogstseizoen, wanneer deze al in een rozijnenstaat zijn. Sappige wijn met een lang aanhoudende smaak. Wijn-spijs: wij dronken hem bij een kokos-mango dessert, maar hij wordt in het restaurant ook geschonken bij crispy fried brie cheese.


Ter afsluiting natuurlijk nog een bezoek aan de winkel. Het nadeel van vliegen is echter wel dat er nooit zoveel mee terug naar huis kan. We houden het bij 4 flessen, de geproefde witte en rode wijn en de beide zoete wijnen gaan mee terug naar Nederland. Op een regenachtige dag kunnen wij dan terug denken aan ons bezoek aan deze new latitude vineyard.

Monsoon Valley Vineyards
door Marijke 31 maart 2022
In november en december van 2021 zijn jullie met ons, via de wekelijkse blog op wijnreis geweest door Frankrijk. Aan het einde van blog 7 hebben wij jullie voor 2022 THROWBACK THURSDAY blogs beloofd over wijnreizen die wij in het verleden hebben mogen maken. Vandaag deel 3 van 7 en we zakken dit maal iets verder af naar het zuiden, naar Oostenrijk & Slovenië met de blog: “Near the Slovenian Border”
door Marijke 22 februari 2022
In november en december van 2021 zijn jullie met ons, via de wekelijkse blog op wijnreis geweest door Frankrijk. Aan het einde van blog 7 hebben wij jullie voor 2022 THROWBACK THURSDAY blogs beloofd over wijnreizen die wij in het verleden hebben mogen maken. Vandaag deel 2 van 7 en we blijven nog even in Duitsland in de Pfalz om precies te zijn, met “De Pfalz, het op 1 na grootste wijngebied van Duitsland”
door Marijke 27 januari 2022
In november en december van 2021 zijn jullie met ons, via de wekelijkse blog op wijnreis geweest door Frankrijk. Aan het einde van blog 7 hebben wij jullie voor 2022 THROWBACK THURSDAY blogs beloofd over wijnreizen die wij in het verleden hebben mogen maken. Vandaag deel 1 van 7 en we trappen af in Duitsland aan de Moezel, met “ Steillagen der Mosel”
door Marijke 31 december 2021
Deel 7 - Tevens het laatste deel van onze prachtige wijntrip door Frankrijk van afgelopen zomer. We sluiten af met “Champagne, the final chapter”. CHEERS!
door Marijke 24 december 2021
Deel 6 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de zesde is “Op bezoek bij DE vader van de Champagne”.
door Marijke 19 december 2021
Deel 5 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de vijfde is “Having it both ways”
door Marijke 11 december 2021
Deel 4 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de vierde is “Bye Bye Bordeaux, Hello Loire Valley”.
door Marijke 3 december 2021
Deel 3 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de derde is “Another day, Another quest”.
door Marijke 25 november 2021
Deel 2 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en de tweede is “Cité du Vin”
door Marijke 19 november 2021
Deel 1 - Afgelopen zomer hebben wij een prachtige wijntrip gemaakt door Frankrijk. We hebben hierbij de wijnstreken Bordeaux, Loire en Champagne aangedaan en nemen jullie de komende 7 weken mee op deze trip. Iedere vrijdag een nieuwe blog en we trappen af met “Nectar van de Goden”
Share by: