Next week…. “Champagne, the final chapter”
Een zonnige dag staat op de planning, maar helaas vertrekken we met grauwe lucht en regen. Dat maakt onze kleine d-tour vanuit het dorp over de panoramaweg toch iets minder sfeervol. We kunnen echter nog wel wat mooie plaatjes schieten voordat we vertrekken.
Wat langs deze panoramaweg opvalt bij de wijngaarden is dat aan het begin van de rijen druivenstokken, rozenstuiken staan aangeplant. Dit geeft de grauwe dag wel wat meer sfeer, maar ze dienen nog een ander doel. De rozenstruiken dienen als alarm voor schimmels en ziekten in de wijngaard. De roos wordt door dezelfde schimmels en ziekten aangetast als de druivenstok. Gaat het slecht met de roos, dan kan de wijnboer wellicht nog ingrijpen in de wijngaard.
Dan……. onderweg naar de Champagne. Onze bestemming Epernay, maar niet voordat we gestopt zijn in het plaatsje Hautvillers.
Het plaatsje Hautvillers staat bekend als de wieg van de Champagne. Hier, in de Benedictijner abdij van Hautvillers maakt kellenaar Dom Pérignon de Champagne groot. Heeft hij het uitgevonden?…..nee, dat waren de Engelsen, maar dat hij ervoor gezorgd heeft dat het zo groot geworden is, dat staat vast!
We trappen af met een kleine wandeling door het dorpje met zijn authentieke, smeedijzeren uithangbordjes en lopen naar de Rue Dom Pérignon, hoe kan het ook anders. We strijken neer op het terras van Au 36. Een fantastisch restaurantje waar we ons laten verrassen met een plateau streekgerechtjes uit de regio Champagne-Ardenne en een Champagne proeverij. Je kunt kiezen voor 2, 3, 4 of 6 flûtes. Wij kiezen voor de proeverij met 3 glazen en dan krijg je 3 verschillende glazen witte Champagne van ieder hun eigen druif:
Chardonnay, een witte druif.
Pinot Meurnier, een rode druif.
Pinot Noir, eveneens een rode druif.
De laatste twee zijn dus witte Champagnes gemaakt van rode druiven. De middelste, de pinot meurnier geniet mijn voorkeur. We sluiten heerlijk af met koffie en frambozen-macaron taart en besluiten vervolgens de kerk te gaan bezoeken met het graf van Dom Pérignon.
Onderweg naar de kerk passeert ons een grote tractor met aanhanger. Hierop…..kisten en kisten met rode druiven. De oogst is begonnen! en wat een geluk heb je dan om dit van dichtbij mee te kunnen maken.
Persoonlijk vonden wij de kerk met het graf van Dom Pérignon van binnen niet heel bijzonder en erg sober, maar van buiten is het wel echt een mooi gebouw. Helaas laat het zich door zijn ligging niet gemakkelijk op de foto zetten.
Toch nog maar even een stukje verder lopen naar het uitzichtpunt en wat een wijngaarden zie je ook hier weer om je heen. Wat een bedrijvigheid ook en er wordt volop geoogst en nu lopen we zelfs langs de volle kisten met rode druiven en de vendangeurs die ze aan het plukken zijn.
Wat fantastisch om dit allemaal gezien te hebben. We gaan richting het hotel voor een goede nachtrust. Morgenochtend gaan we eerst op pad door de wijngaarden naar Mont-Bernon en in de middag naar de Avenue de Champagne en Champagne de Castellane.
Next week…. “Champagne, the final chapter”