In de volgende THROWBACK THURSDAY Blog…. “De Pfalz, het op 1 na grootste wijngebied van Duitsland”
Het antwoord op bovenstaande vraag….. NEE zeker niet en gelukkig hebben wij dit in het najaar van 2020 (ondanks dat we dit al wisten) mogen ervaren. Ter afsluiting van een mooie trip, die begon in de Pfalz, Duitsland (daarover in blog 2 meer) en via Oostenrijk en Slovenië eindigde aan de Moezel, bezochten wij het dorpje Bernkastel-Kues. Een dorpje zoals ik een typisch Duits dorpje zou omschrijven, mooie vakwerkhuizen, geraniums en heel veel wijngaarden. Het dorpje en de omgeving zelf is absoluut al de moeite waard, ook al kom je niet voor de wijn. Zou die overigens persoonlijk ook niet helemaal overslaan ;-)
Wij hebben onze wijnproeverij bij Weingut Dr. Loosen vooraf via de website geboekt, maar hoe vind je nu zo’n wijnhuis om deel te nemen aan een proeverij? Soms vinden wij deze via onze wijnleveranciers en ben je vaak bekend met 1 of meerdere wijnen van het huis en ga je daar op werkbezoek. In dit geval kwamen we bij Dr. Loosen via Gall & Gall. Jullie allen waarschijnlijk wel bekend en 1 wijn uit het gamma van Dr. Loosen wordt daar verkocht. Deze wijn kreeg ik als kerstcadeau in 2019, ter “voorbereiding” op de zomervakantie van 2020. Een heerlijke riesling en zo is het idee geboren om dit wijnhuis te bezoeken, zo eenvoudig kan het dus zijn ;-)
Weingut Dr. Loosen vind je in Bernkastel-Kues, eigenlijk net buiten het dorp en prima te voet, langs de Moezel lopend te bereiken. Het Weingut is al meer dan 200 jaar in familiebezit en is momenteel in handen van Ernst Loosen. Het is een Weingut met een vrij uitgebreide selectie aan wijnen van vrijwel allemaal riesling druiven gemaakt en zowel in de droge als de zoete varianten. De core business is natuurlijk wijnen, maar in de shop vind je bijvoorbeeld ook Loosen Bräu Kellerbier.
Een wijnproeverij bij Weingut Dr. Loosen is te reserveren in het Engels en in het Duits. Gezien het tijdstip (later op de dag) kiezen wij voor de Duitse proeverij. Onze gastheer is prima te volgen, maar je moet natuurlijk echt wel een beetje Duits kunnen verstaan. Belangrijke zaken wil hij soms ook nog wel even in het Engels herhalen, zeker wanneer hij weet dat er niet alleen Duitstalige gasten tegenover hem zitten.
Volgens ons proefformulier proeven wij vandaag 7 verschillende wijnen, 4 droge en 3 zoete. Een fijne verrassing is de bijzondere 8e wijn die ons bij aanvang ingeschonken wordt.
Wat goed is om te weten, voordat we gaan “proeven”….ook de Duitse wijnbouw is net als bijvoorbeeld de Franse ingedeeld in klassen, tenminste wanneer je de VDP. Prädikatsweingut adelaar op flessen wilt gebruiken. Officieel kent dit systeem 3 treden op de kwaliteitsladder en voor de zoete wijnen is er nog een extra klasse om de zoetheid van de druiven mee aan te duiden.
Ben je in de regio en zoek je een lekkere basiswijn zonder te hoeven nadenken over alle kwaliteitsladders….Ga dan voor de “Dr. L” lijn, dit is de basiswijn van het Weingut, gemaakt van druiven die ze aankopen van andere boeren in het gebied. Heerlijk op het balkonnetje in de zon.
Om te beginnen de droge witte wijnen en dan ook meteen maar de verrassing van de dag. Dr. Loosen maakt enkel wijnen van de Riesling druif, maar we beginnen met:
Over naar de wijnen waarvan veel mensen denken dat het de enige wijnen zijn die uit Duitsland komen, de zoete wijnen. Ook voor zoete wijnen is er een classificatie, bovenop de VDP classificatie. Bij de indeling van zoete wijnen gaat men uit van de hoeveelheid suikers welke aanwezig zijn in het beginproduct, dus in de druif. De minste suikers vind je in wijnen met de naam Kabinett, gevolgd door Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. Ook bij de zoete beginnen we met de uitzondering op de regel:
Dan nog iets over de filosofie met betrekking tot de oogst en het wel en wee in de wijngaarden van Dr. Loosen.
Wanneer we het hebben over aanplanten en rooien van wijngaarden is het goed om te weten dat Dr. Loosen er bewust voor kiest om nooit hele wijngaarden te rooien, maar alleen de dode stokken te vervangen door nieuwe aanplant.
Het oogsten gebeurt volledig handmatig, ook vanwege de steile hellingen waarop de stokken staan aangeplant. Machines kunnen hier de oogst niet voor de mens doen, het enige machinale hulpmiddel wat ze hebben is de monorail welke de kisten met druiven van boven naar beneden brengt en van onderaf weer lege kisten aanlevert. Tijdens deze oogst scheiden ze al direct de trossen voor de droge Riesling wijnen van de trossen met edele rot welke gebruikt worden voor de zoete wijnen. In de wijngaard staan tijdens de oogst zwarte emmers voor de trossen die volledig in tact zijn (droge wijnen), rode emmers voor de druiven die half aangetast zijn door edele rot (Auslese wijn) en een kleine witte emmer voor de Beeren- en Trockerbeerenauslese.
Doorgaans begint de oogst in de maand oktober, maar in de jaren ’17/ ’18/ ’19 en ’20 is men door de warmte al begonnen met oogsten in de maand september. Soms wordt een wijngaard ook meerdere malen geoogst, tot wel 4 keer en hierdoor ontstaat er eigenlijk ook steeds een andere wijn. Ook zijn er naast elkaar gelegen wijngaarden, zoals Erdener Treppchen en Erdener Prälat, waarvan de laatste een microklimaat heeft en waardoor er 4 dagen eerder begonnen kan worden met oogsten. Uit deze wijngaard komen de Dr. Loosen Prälat wijnen, met een soort Pauselijke figuur op het etiket.
Dr. Loosen is ruim vertegenwoordigd in de Mosel, maar staart zich niet helemaal blind op deze wijnstreek. Het Weingut bezit ook wijngaarden in de Pfalz, een steek waar we in de volgende blog 2 andere wijnhuizen bezoeken.
Even bijkomen van het wijn proeven met een Federweißer....ook wijn eigenlijk en mocht je nu denken wat een bewolkt glaasje....het woord zegt het al, Feder = veer (en kan gezien worden als licht) en weiß verwijst naar de troebele uitstraling. Aan het begin van het najaar te verkrijgen in het Mosel gebied en net aan gefermenteerd druivensap met minimaal 4% alcohol. Na botteling gaat de fermentatie gewoon verder en bewaarde flessen (mag je zeker niet te lang bewaren ;-)) bereiken uiteindelijk een alcohol percentage van ongeveer 10%. Niet op wachten en gewoon nu van genieten. Zum Wohl!!
Walter J. Oster
In het centrum van Bernkastel vind je op een hoekje vlak bij het VVV-kantoor een curieus uitziend zaakje. In de etalage hangen velen grote, glazen ballonflessen met een kleurige hoeveelheid vloeistoffen erin. Wanneer je er langs loopt, weet je precies wat we bedoelen. Het blijkt de winkel van Walter J. Oster, ook een Weingut uit het Mosel gebied. Echter produceren ze veel meer dan alleen wijn en in het winkeltje koop je uit de glazen ballonflessen in iedere gewenste hoeveelheid diverse likeuren. Natuurlijk mag er van te voren ook geproefd worden, je moet immers wel weten wat je koopt. Limoncello, koffie crème likeur, maar bijvoorbeeld ook verschillende soorten gin en heuse Riesling mosterd. Wanneer het geld bij Dr. Loosen nog niet je portemonnaie uitgevlogen is, gebeurt dat hier zeker. Als een kind in een snoepwinkel….. ;-)
Café Konditorei Hansen
Nog niet genoeg van alle zoetigheid? Breng dan nog een bezoek aan Café Konditorei Hansen middenin het centrum van Bernkastel. Voor heerlijke taartjes en een keur aan truffels….toch nog even iets meenemen voor onderweg in de auto terug naar huis…
In de volgende THROWBACK THURSDAY Blog…. “De Pfalz, het op 1 na grootste wijngebied van Duitsland”